Rentemiddeling

Wat is rentemiddeling

Bij rentemiddeling zet u de hypotheekrente opnieuw vast en kiest u voor een nieuwe langere rentevaste periode. Omdat de rente op dit moment laag is krijgt u bij rentemiddeling vaak ook een lagere rente. Toch is deze rente vaak minder laag dan u zou denken. De boete die u bij oversluiten betaalt, wordt bij rentemiddeling als het ware uitgesmeerd over de nieuwe rentevaste periode. De boete, voor het afkopen van de rente, wordt dus verrekend in de nieuwe rente en is daardoor hoger dan de actuele rente. Daarnaast zijn er banken die een renteopslag van 0,1% of 0,2% rekenen als tegemoetkoming voor de kosten die de bank maakt om de rentemiddeling door te voeren. Per 1 juli 2019 wordt deze extra renteopslag verboden.

Voor wie is rentemiddeling interessant?

Rentemiddeling is helaas niet altijd interessant. Dit geldt bijvoorbeeld voor een (bank)spaarhypotheek. Wanneer de hypotheekrente daalt betaalt u namelijk meer spaarpremie om het eindkapitaal te halen. Ook wanneer de rentevaste periode nog langer duurt dan 10 jaar heeft het meestal weinig zin. Vraag dan ook altijd aan uw geldverstrekker of adviseur of rentemiddeling in uw situatie zinvol is.

Wanneer u een annuïtaire, lineaire of aflossingsvrije hypotheek hebt die nog korter loopt dan 10 jaar dan kan rentemiddeling wel een positief effect hebben. Een vuistregel is hierbij dat hoe korter de rentevaste periode nog duurt, hoe positiever het effect van de rentemiddeling is. Dit komt omdat de boete dan veelal lager uitvalt en de renteopslag op de huidige rente dan ook kleiner is. Hoe hoog de renteopslag is wordt ook mede bepaald door de nieuwe rentevaste periode. Bij een nieuwe rentevaste periode van 20 jaar is de renteopslag lager dan bij een nieuwe rentevaste periode van 10 jaar.

Veel huiseigenaren hebben een combinatie van een aflossingsvrije hypotheek en een (bank)spaarhypotheek. Wellicht dat rentemiddeling dan wel een goede optie is voor het aflossingsvrije leningdeel.

Wanneer is rentemiddeling voordelig?

Rentemiddeling is in een beperkt aantal gevallen voordelig. Wanneer u geen geld hebt om af te lossen of de hypotheek kan oversluiten dan kunt u mogelijk door rentemiddeling alsnog profiteren van de huidige lage rente. Ook wanneer u verwacht dat de rente snel gaat stijgen kan het voordelig zijn.

Welke banken bieden rentemiddeling aan?

In de afgelopen jaren zijn er steeds meer banken bijgekomen die de optie van rentemiddeling aanbieden. In de onderstaande tabel ziet u welke banken sinds maart 2019 wel of geen rentemiddeling aanbieden:

Geldverstrekker Rentemiddeling mogelijk?
Abn Amro Ja
Aegon Ja
Allianze Nee
Argenta Nee
ASR Nee
Attens Nee
BLG Ja
BijBouwe Nee
Centraal Beheer Nee
Delta Lloyd Ja
Florius Ja
Hypotrust Nee
ING Ja
IQ Woon Nee
Lloyd Bank Nee
Merius Ja
Money You Ja
Munt Nee
Nationale Nederlanden Ja
NIBC Direct Ja
Obvion Ja
Rabobank Ja
Reaal Lekker wonen Nee
Regio Bank Ja
SNS Ja
Syntrus Nee
Van Lanschot Ja
Venn Hypotheken Nee
Westland Utrecht Ja
Woonfonds Ja
Tellius Nee
Triodos Nee